Kasvikurssit omatoimisesti

Valkovuokkoja Aulangolla

Ulkoilua voi Hämeenlinnassa suunnitella esimerkiksi sen mukaan, mikä kasvilaji on kukkimisvuorossa. Aulangon puistometsää koristavat nyt valkovuokot kauneimmillaan.

Kolme viikkoa sitten ihastelin Kaupunginpuistoa sinivuokkoja. Ne jatkoivat ja jopa paransivat kukintaansa vielä hyvän aikaa sen jälkeen.

Sopivasti äitienpäiväksi vuoron ottivat valkovuokot. Muistelen, että ennen vanhaan – silloin kauan sitten – nimenomaan sinivuokot loistivat toukokuun toisen sunnuntain vaiheilla äitien iloksi. Keväät ovat aikaistuneet, ainakin kukista päätellen.

Kielotkin ovat jo vahvassa kasvussa. Niiden tuoksu on parhaimmillaan aidossa ympäristössä – niin kuin luonnonkukat muutenkin ovat. Turha niitä on mukaan poimia; suojelualeilla se lienee luvatontakin.

Juhannuksen lähestyessä kukkaloisto monipuolistuu. Viime vuonna se tosin ehti ennen suven suurta juhlaa paljolti jo lakastuakin.

Piknik – ulkoilua leppoisimmillaan

Hämeenlinnan puistoissa näkyi viikonloppuna seurueita, jotka olivat luultavasti päättäneet koronan vuoksi korvata perinteiset äitienpäiväseremoniat yhteisellä luontoretkellä.

Piknikpöytien ääressä nautittiin siellä täällä eväitä. Mukana oli monenlaista kulkuneuvoa – rollaattoreista lastenvaunuihin ja maastopyöristä potkulautoihin.

Eväsretket ovat mainio ulkoilumuoto. Ei aina eikä kaikkien tarvitse huhkia lenkkipolulla hiki päässä. Ei ole liioin pakko levittää liinaa nurmikolle eikä istua maassa, kun pöytiä ja penkkejä on tarjolla.

Aulangon maisemissa on hyvät mahdollisuudet mitä erilaisimpiin ulkoilumuotoihin: kiireettömään kahvitteluun, reippaaseen patikointiin, rankkoihin hikilenkkeihin ja niin edelleen.

Kasviopin kertauskursseille

Aulangon puistometsän hienouksiin kuuluvat kyltit, joiden ansiosta kasviston rikkauden huomaa tavallista paremmin.

Jos kouluopit ovat päässeet ruostumaan, Aulangolla on helppo järjestää omatoimisia opintoretkiä. Kun monena kesänä peräkkäin on opetellut tuntemaan aina muutaman uuden lajin, kasvitietoutta on jo kertynyt aika mukava määrä.

Tiedon karttuessa uteliaisuus vain kasvaa. Olen ottanut  vanhoja kasvikirjojakin uusiokäyttöön. Paljon tietoa löytää tietysti myös verkossa. Välillä on hauska mitata oppimista  testeillä:

 

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *