Pro Hopealinja: lippu tai lahjakortti!

Vanajan selkä

Kuullaankohan Hämeenlinnassa kohta narinaa siitä, ettei täältä pääse edes järviristeilylle. Hopealinja on taas talousvaikeuksissa, nyt koronan vuoksi.

Jos Hopealinjan laivan annetaan lipua lopullisesti pois, Hämeenlinnan kesästä lohkeaa pois tärkeä palanen. Paras apu varustamolle on ostaa äkkiä lippuja tai lahjakortteja.

Korona uhkaa upottaa

Vuosia on tiedetty, ettei Suomen Hopealinja Oy:llä mene taloudellisesti hyvin. Viime vuonna se kuitenkin pääsi pitkästä aikaa plussalle.

Nyt yhtiö potee ymmärrettävästi samaa koronakramppia kuin niin monet muutkin yritykset. Hämeen Sanomat kertoi, että Hopealinja pyytää Hämeenlinnan kaupungilta 40 000 euron tukea, koska kassa on liki tyhjä.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ounasteli Hämeen Sanomien haastattelussa, ettei Hämeenlinnalta heru Hopealinjalla rahaa. Hän piti ongelmana sitä, että muitakin toimijoita saattaa olla samantyyppisessä tilanteessa.

Ihan varmasti on, moniakin muita. Mikään muu niistä tuskin kuitenkaan harjoittaa sisävesiliikennettä Hämeenlinnasta.

Isosuon toisessa perustelussa oli hieman sivumakua:

”Anottu summa on kohtuuttoman kova suhteessa Tampereen osuuteen. Yhtiön toiminta painottuu niin vahvasti Tampereen päähän. Se on ostanut siellä pari ravintolaakin.”

Kannattaisikohan kuitenkin katsoa asiaa muusta kuin naapurikateuden vinkkelistä:

Mitä Hämeenlinna menettää, jos Hopealinja katoaa lopullisesti kaupunkikuvasta.

Tuskin tänne heti ensi kesänä on pyrkimässä jonoksi asti uusia laivoja.

Lähimatkailu nousussa?

Loputtomiin tappiollista liiketoimintaa ei tietenkään voi pyörittää, saati tukea. Ehkä Hopealinjalla kuitenkin kannattaisi antaa vielä yksi mahdollisuus.

Koronan jälkeisessä maailmassa lähimatkailun kysyntä saattaa olennaisesti kasvaa. Hämäläisetkin saattavat hiljalleen löytää oman järvimatkailunsa.

Muualta tulevia matkailijoita järviristeilyn luulisi joka tapauksessa kiinnostavan, jos heitä jollakin konstilla saadaan houkutelluksi tänne.

Omaan kesääni on pitkään kuulunut päiväristeily Visavuoreen. Erityisesti Vanajanselällä mieli lepää; sieltä on oheinen kuvakin.  Viime kesänä palvelu laivalla oli sitä paitsi selvästi parantunut edellisvuosista.

Nyt lippukauppaan

Jos Hämeenlinnan kaupunki jättää Hopealinjan ilman kriisiavustusta, toinenkin vaihtoehto on. Asiakkaat lopulta ratkaisevat, halutaanko Hämeenlinnasta edelleen lähteä laivalla ihailemaan hienoa järvimaisemaa.

Moni on ostanut kevään kuluessa lahjakortin esimerkiksi kampaajalle, kosmetologille tai jalkahoitajalle, vaikka ei ihan sillä hetkellä ole palveluja tarvinnutkaan. Tarkoitus on ollut tukea tuttua yrittäjää koronakriisin yli.

Sama malli voisi auttaa myös Hopealinjaa. 40 000 euron summan, jota varustamo Hämeenlinnan kaupungilta anoo, saisi kokoon, jos esimerkiksi

  • 1 000 ihmistä ostaisi päiväristeilyn lounaineen
  • 1 600 ihmistä päättäisi lähteä iltaristeilylle.

Yli 67 000 asukkaan kaupungissa tuo tuskin olisi ylivoimainen urakka.

Verkkokaupassa ”tukiostoksen” voi tehdä vaikka heti. Kaikki tuskin ovat vielä varmoja, milloin tahtoisivat lähteä, millaiselle laivaretkelle ja miten isolla porukalla. Siinäkin tapauksessa Hopealinjaa voi auttaa pysymään pinnalla:

Tarjolla on myös lahjakortteja.

Jonkun tahon pitäisi organisoida pelastusoperaatio. Muuten saatamme löytää itsemme pian ruikuttamasta, ettei Hopealinjakaan enää liikennöi Hämeenlinnasta.

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *