Puistoon piknikille tai muuten vain

Hämeenlinnan puistot

Leppoisa piknikkulttuuri sopisi hyvin Hämeenlinnaan. Uudet palvelut antavat aiheen uskoa tai ainakin toivoa, että hienot puistomme hiljalleen heräilevät eloon.

Epäilijänkin pitää kai uskoa: kolmeen puistoon saadaan tänä vuonna vihdoin uusi kesäkioski tai -kahvila. Vai vieläkö joku ehtisi valittaa asiasta jonnekin…

Puistot ovat ihmisiä varten

Turhaa kiirettä ei ole pidetty. Täällä on ollut vaikea löytää torin lisäksi muuta paikkaa, jossa olisi voinut nauttia ulkosalla kesäkahvit.

Hiljaiset puistot ovat kieltämättä kauniita katsella, ikkunasta tai ohi kulkiessa. Vielä mukavampi on nähdä eri-ikäisten ihmisten viihtyvän ja virkistäytyvän niissä. Välillä on vaikuttanut vähän siltä kuin Hämeenlinnan puistot olisi haluttu suojella ihmisiltä.

Juuri pienimuotoinen palvelutarjonta voi luoda sellaista meininkiä kuin kunnon kesäkaupungissa kuuluu olla. Ajan mittaan se alkaa ehkä viehättää myös vieraita – siis piristää matkailua.

Ostavia asiakkaita tarvitaan

Aiemmassa kirjoituksessa vertasin Hämeenlinnaa Lappeenrantaan, Kuopioon ja vähän Lahteenkin. Ei suvitunnelmaan niissäkään kaupungeissa ihmeitä vaadita: vain palveluja ja iloisia ihmisiä.

Hämeen Sanomien mukaan tänä kesänä aloittavat kahvilat/kioskit voivat jatkaa toimintaansa samoissa paikoissa kolmena kesänä. Edes toista sesonkia tuskin kuitenkaan tulee, jos ensimmäinen epäonnistuu.

Nyt ei kannattaisi hämeenlinnalaisten ihan hirveästi nirsoilla. Parasta tuotekehitystä tai palvelumuotoilua on asettua jonoon heti, kun uudet luukut puistoissa aukeavat. Yrittäjät lupasivat Hämeen Sanomissa auliisti kehittää palvelujaan sen mukaan, mitä ihmiset tahtovat – siis ostavat.

Picnic ei ole ainoa piknikpaikka

Erityisesti ilahduin siitä, kun Linnanpuistossa aloittava yrittäjä lupasi myydä myös valmiiksi pakattuja piknikkoreja. Siihen jonoon ilmoittaudun heti. Nurmikolla en tosin suostu tuntikausia istumaan; ne vuodet ovat jääneet jo taakse. Parasta varmaan ottaa omat retkikalusteet mukaan.

Onkohan mikään paikkakunta julistautunut Suomen Piknikpääkaupungiksi?

Hämeenlinna voisi sen tehdä. Vai voisiko?

Kun googlasin ”Suomen parasta piknikpaikkaa”, sain pitkän listan osumia Helsinkiin ja jotakin myös Tampereelle, Turkuun, Lahteen, Vaasaan, Kuopioon… Hämeenlinnaa vain ei näkynyt.

Yritin uudelleen. Haku ”Hämeenlinna piknik” tuotti runsaasti tietoa Goodmanissa toimivasta Picnic-kahvilasta.

Eväät mukana luonnon helmaan

Korona-aikana ainakin Aulangolla ja Kaupunginpuistossa on näkynyt entistä enemmän eväsretkeläisiä. Siitähän pikinikissä juuri on kyse: lähdetään eväät mukana huviretkelle luonnon helmaan.

Kaupungin slogan ”ihan lähellä” on ihan totta todella suurelle joukolle suomalaisia. Hämeenlinnaan voisi esimerkiksi pääkaupunkiseudulta moni lähteä kesällä vaikka piknikille, jos tietäisi, miten mainiot mahdollisuudet täällä on.

On hienoja puistoja, joita valita, penkkejä ja pöytiäkin kohtalaisesti. Ja pian nyt on siis luvassa jopa valmiiksi pakattuja piknikkoreja.

Jaa kirjoitus:

2 thoughts on “Puistoon piknikille tai muuten vain

  1. Vihdoinkin!tätä on odotettu 24 vuotta!Vielä kun saisi vessoja, piknik paikkojen läheisyyteen.?

    1. Kiitos kommentista!
      Jospa koronakevät osaltaan pistäisi vauhtia hämeenlinnalaisen piknik- ja puistokulttuurin. Ne vessatkin ovat siinä tärkeitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *