Rauniolabyrintti sammalsomistein

Höyrysahan rauniot

Varikonniemi voisi olla huolella suunniteltu ja suurella rahalla toteutettu tilateos. Tosiasiassa siellä ovat sulautuneet yhteen teollinen historian jäänteet ja villisti rehottava luonto.

Kävely on oivallinen tapa avartaa maailmankuvaa. Kun liikkuu jalan, huomaa sekä kaupunki- että luontokohteista enemmän ja erilaisia asioita kuin vaikkapa turistibussin tai oman auton ikkunasta.

Luulin tuntevani aika hyvin tämän uuden kotikaupunkini. Kävelyretket ovat kuitenkin osoittaneet, että paljon on vielä opittavaa. Kävelyn suotuisiin vaikutuksiin kuuluu, että se aktivoi uteliaisuuden ja opinhalun.

Tietoa Varikonniemen monista vaiheista

Heti muuton jälkeen aloin ulkoilla Varikonniemessä ja saman tien kiinnostuin alueen historiasta. Siitä ei kuitenkaan ole aivan helppoa saada kunnon käsitystä, ei ainakaan pikaisella googlauksella.

Lähinnä Hämeen Sanomien jutuista oli vuosien mittaan piirtynyt jonkinlainen kuva siitä, mitä kaikkea tuolla niemellä oli aikojen saatossa ollut:

  • rautakautista  asutusta
  • Viikinkien kauppapaikka
  • höyrysaha
  • armeijan varikko
  • ja ties mitä.

Antoisiksi verkkolähteiksi osoittautuivat etenkin:

Meitä uteliaita mutta kärsimättömiä varten kaivattaisiin kuitenkin tiivis ja selkeä esittely alueesta, joka herättää niin paljon kysymyksiä – ja kätkee niin paljon salaisuuksia.

Historia hipaisee mielikuvituksen hereille

Joenhiisi-blogin kirjoittaja pohtii Varikonniemen merkitystä näin:

”Kenties alueen suurin arvo onkin siinä, ettei sen muokkaamiseen ole viime vuosikymmeninä riittänyt varoja toisin kuin muualla keskusta-alueella.”

Kiehtova miljöö on syntynyt, kun villi kasvillisuus on saanut vapaasti vallata tilaa höyrysahan ja varikon raunioiden keskeltä. Tulee sellainen tunne, että koko paikka on jossain vaiheessa unohdettu oman onnensa nojaan.

Varikonniemen historiaEnsimmäisiä kertoja Varikonniemessä ulkoillessani ihmettelin ja vähän paheksuinkin, ettei vanhojen rakennusten perustuksia ole missään vaiheessa vaivauduttu raivaamaan pois. Vähitellen aloin kiintyä vihreän sammaleen somistamaan rauniolabyrinttiin.

Kun Varikonniemen rannasta katsoo Vanajaveden yli, ajatus liitää paljon teollista kautta varhaisempiin aikoihin. Millaista on mahtanut elämä niemellä olla silloin, kun Hämeen linnaa vasta rakennettiin? Tai sitäkin ennen?

Yhden säilyneen rakennuksen edustalle on pystytetty kuvataulu, joka antaa joitain vastauksia. Tilaa jää onneksi myös mielikuvitukselle. Se herää, kun historia hipaisee Varikonniemessä tämän tästä lenkkeilijän tajuntaa.

 

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *