Täyttääkö kesäsää ulkoilureitit?

Rantareitti

Teki mieli merkitä pitkä miinus isolle joukolle hämeenlinnalaisia ulkoilijoita. Onneksi huomasin hyvän aiheen jakaa sen sijaan ylimääräisiä pluspisteitä Kaupunkiuutisille.

Lehden tänään ilmestyneessä numerossa oli Heli Karttusen ajankohtainen ja erittäin aiheellinen juttu: ”Väistä aina oikealle”. Se antoi edes pientä toivoa, että ruma käytös kaupunkimme vilkkaimmilta ulkoilureiteillä siistiytyisi.

Hyvä kaupunki olla karanteenissa

Olen puolentoista viime kuukauden aikana lähes joka päivä ollut kiitollinen siitä, että asun koronakriisin aikana nimenomaan Hämeenlinnassa. Täällä kun on mainiot mahdollisuudet ja riittämiin tilaa ulkoiluun.

Esimerkiksi Rantareitillä on usein ollut suorastaan hämmentävän autiota. Muutaman kilometrin lenkillä ei ole välttämättä tavannut kuin pari muuta ulkoilijaa.

Kuten aiemmin kerroin, olen vapaaehtoisessa kotikaranteenissa. Mitään hätää meillä ei ole. Palvelut pelaavat, ja elämä lipuu päivästä toiseen oikein rattoisasti.

Ulkoilu pari kertaa päivässä on kuitenkin lähes ainoa aktiviteetti kodin ulkopuolella. Siksi kauhistuttaa edes ajatella, ettei enää voisi lähteä kävelylenkille.

Näinä keväisen lämpiminä päivinä on joutunut miettimään, miten pitkään voi tai uskaltaa.

Mihin hävisi huomaavaisuus?

Meno Rantareitillä on muuttunut melkoiseksi. Lähikontakteja on välillä mahdoton välttää, ellei itse väistä pitkälle pusikon puolelle.

Yhä useammat ovat lähteneet liikkeelle. Ja mikä sen parempi! Ulkoilu tuo kaikenikäisille vaihtelua ja virkistystä monin tavoin typistyneeseen elämänmenoon

Koronakauden alussakaan kaikki eivät väistelleet niin kuin liikennesäännöt ja turvaväli vaatisi. Väkeä oli kuitenkin liikkeellä niin vähän, ettei tungosta syntynyt. Ruuhkistakin selvittäisiin, kun kaikki vain. olisivat huomaavaisia ja joustavia.

Yleistää ei saa. Suuri osa ulkoilijoista toimii juuri niin kuin korona-aikana pitää. Mutta osa sitten sitäkin hölmömmin. Seurueet esimerkiksi etenevät muista välittämättä koko raitin leveydeltä tai tukkivat torikokouksillaan muilta tien.

Sosiaalisuuden kaipuun poikkeusoloissa ymmärtää, mutta silti ei pitäisi saattaa ketään tartuntavaaraan.

Täydet pisteet selkeistä ohjeista

En usko, että kukaan harkitusti ja tahallaan vaarantaa toisten terveyttä – tai omaansa.

Hajamielisyyttä ja ajattelemattomuutta tartuntavaaran aiheuttaminen kai lähinnä on. Silti pelottaa, miten vaaralliseksi ulkoilu käy, kun kesä koittaa.

Alussa mainittu Kaupunkiuutisten juttu oli täysosuma sekä sisällöltään että ajoitukseltaan. Vanhempi konstaapeli Jussi Reunanen latasi nimittäin pöytään selkeät ohjeet ulkoilijoilla.

Ei ohjeissa varsinisesti uutta ollut. Poliisimiehen jämäkkyydellä Reunanen kuitenkin kiteytti liikennesäännöt ja koronakauden erityisvaatimukset ymmärrettävään muotoon.

Miten voitaisiin varmistaa, että konstaapelin viesti tavoittaisi myös ne, jotka eivät Kaupunkiuutisten juttua lukeneet? Pitäisiköhän kaupungin pestata suosituimmille reiteille vilkkaimmiksi ajoiksi muutama reipas ulkoiluopas neuvomaan, miten tilan saa riittämään kaikille.

Olisi hienoa, jos koronakriisin jälkeenkin Hämeenlinnan ulkoilureiteillä liikuttaisiin huomaavaisesti ja turvallisesti.

 

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *