Tulisitko turistina Hämeenlinnaan?

Lappeenranta Kuopio Hämeenlinna

Kesä virittää joka vuosi keskustelua Hämeenlinnan ja koko Kanta-Hämeen matkailusta. Miksi aika moni muu Suomen kaupunki vetää enemmän vierailijoita?

Olen työasioissa käynyt ahkerasti monissa Suomen kaupungeissa. Näköalat ovat kuitenkin rajautuneet aika suppeiksi: siihen mitä junan, taksin tai lentokoneen ikkunasta on vilahtanut. Muutenkin kotimaan matkailu on jäänyt surullisen vähiin, Lapin-reissuja lukuun ottamatta

Jo vuosia sitten päätin, että joskus vielä otan aikaa ja matkustan ainakin muutamiin kotimaan kaupunkeihin turistina. Onhan se sentään hullua, että suomalaiset tuntevat paremmin Barcelonan, Prahan ja Rooman kuin Oulun, Turun ja Tampereen.

Kaupunkiloma kotimaassa ei jäänyt pelkäksi haaveeksi. Jo kahtena kesänä olen sellaisen toteuttanut – ensin Kuopiossa, sitten Lappeenrannassa. Ne olivat virkistäviä ja tavattoman vaivattomia matkoja.

Missä Hämeenlinna häviää?

Kuopio ja Lappeenranta ovat vilkkaampia ja vierailijalle viihdyttävämpiä kesäkaupunkeja kuin Hämeenlinna. Se on pakko myöntää, niin valtavasti hyvää kuin omassa kaupungissamme on.

Matkailu varmasti tuo myös tuntuvasti enemmän euroja noihin kahteen kaupunkiin ja niitä ympäröiviin maakuntiin kuin tänne meille. Mitä sellaista Kuopiolla ja Lappeenrannalla siis on, mitä Hämeenlinnalta puuttuu?

Asukkaita Kuopiossa on selvästi enemmän mutta Lappeenrannassa suunnilleen saman verran kuin Hämeenlinnassa. Pelkkien turistien varassa hyvä tunnelma tuskin syntyy.

Nähtävyyksiä on kaikilla kolmella osapuilleen saman verran kuin isohkoilla suomalaisilla kaupungeilla yleensäkin: monenlaista kiinnostavaa mutta ei mitään ihan ylivetoa, ellei sitten Viipuria lueta Lappeenrannan nähtävyydeksi.

Hotellien sängyt, aamiaiset ja hinnat ovat joka paikassa suunnilleen samanlakisia. Ravintoloiden ruoka kelpasi Kuopiossa ja Lappeenrannassa hyvin. Mitään niin elämyksellistä ei kuitenkaan ollut tarjolla, etteikö vastaavaa Hämeenlinnassakin saisi.

Ihmiset viihtyvät veden äärellä

Entä maisema, miljöö ja meininki?

Kaikissa kolmessa kaupungissa on paljon kauniita näkymiä. Suosituissa matkailukohteissa on usein jokin maisemaa hallitseva elementti kuten vesistö. Asiaan kuuluu myös alue, jonne ihmiset etenkin illan tullen kokoontunut – riippumatta siitä, mitkä nähtävyydet tai aktiviteetit kutakin ovat päivällä kiinnostaneet. Kesällä voisi ehkä puhua julkisen olohuoneen sijasta yhteisestä pihamaasta.

Lappeenrannalla on Saimaa ja Kuopiollakin Kallavesi. Kummassakin kaupungissa ihmiset näyttävät viihtyvän kesäiltaisin sataman tienoilla. Olisiko tässä osaselitys tai peräti ratkaiseva ero?

Hämeenlinnalla on vain Vanajavesi. Vai onko sen ”vain”?

Itäisessä naapurikaupungissamme on saatu pienemmän järven rantamille aikaan hyvinkin vilkas kesäinen oleilualue, Lahden Satama. Siihen verrattuna Hämeenlinnan laivaranta on aika vaatimaton. Paljon enemmän siitäkin tosin saisi irti.

Laivojako siis tarvitaan lisää, jotta kesäkansa viipyy ja viihtyy?

Tuskin vesiliikenteen määrä ratkaisee, laatu ehkä enemmän. Oli hienoa risteillä Kallavedellä ja Saimaalla, mutta onhan Hämeenlinnassakin Hopealinja. Sekin tarjoaa upeita, vaihtelevia maisemia ja viime kesänä myös paljon aiempaa parempaa palvelua. Matkustajista vain on ollut pulaa; niin voi tulostiedoista päätellä.

Ei matkailua ilman palveluja

Suosittujen matkailukaupunkien turistialueilla on kaikkialla monenmoista putiikkia, pubia, kuppilaa ja kojua. Niitä on myös Kuopion, Lappeenrannan ja Lahden satamissa.

Vasta palvelut pistävät eurot pyörimään. Turha toivoa, että matkailijat tulevat ensin ja odottavat uskollisesti, että palvelut saadaan pystyyn. Toisaalta yrittäjien varovaisuuden ymmärtää: ympärivuotiset palvelut vaativat mittavia investointeja, kesäsesonki on lyhyt, markkinointi maksaa – ja entä jos tulee kylmä ja sateinen kesä tai uusi korona.

Hienoa joka tapauksessa on, jos Hämeenlinnaan nyt saadaan pari kesäkahvilaa lisää niin kuin Hämeen Sanomat on kertonut. Sitä kelluvaa keidasta odotelleet tosin saavat odottaa edelleen.

Sekä Kuopiossa että Lappeenrannassa huristeli muuten niin sanottu katujuna. Se jotenkin kuuluu matkailukaupungin kuvaan.

Hämeenlinnassa katujuna on nähty kai vain Elomessujen aikaan. Tapahtumat ovatkin ihan oman postauksensa aihe.

Vaasaan vai Hämeenlinnaan?

Seuraava kesämatka oli suunnitteilla Vaasaan. Pakko kuitenkin miettiä, uskaltaako korona-aikana lähteä edes sinne.

Hämeenlinnassakin voisi heittäytyä turistisi: asua pari yötä Aulangolla tai Vaakunassa, kiertää kaupungin nähtävyyksiä ja poiketa kahviloissa ja ravintoloissa. Kotimajoituksestakin tuollainen elämysmatka onnistuu, kun käyttää hitusen mielikuvitusta.

 

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *